Stichting Tubereuze Sclerosis Nederland

Behandeling van de nieren

Ongeveer één op de twee mensen met TSC krijgt angiomyolipomen in de nieren. De meeste angiomyolipomen blijven klein en geven geen klachten.

Onderzoek is erg belangrijk om een zich ontwikkelend angiomyolipoom tijdig op te sporen en preventief te behandelen.Als er toch problemen ontstaan in de nieren dan kan dat op verschillende manieren behandeld worden

Naast operaties wordt embolisatie de laatste jaren steeds vaker succesvol toegepast.

Embolisatie is erop gericht angiomyolipomen te bereiken met een slangetje, ingebracht in de slagader van de lies. Via dat slangetje wordt een soort metalen veertje in het aanvoerende bloedvat geschoten waardoor het bloedvat van het door een angiomyolipoom aangedaan stuk nier wordt afgesloten. Dit stuk nier verschrompelt vervolgens en wordt door het lichaam afgebroken.

Bij een aangetoond angiomyolipoom kan de uroloog ook proberen slechts het gezwel te verwijderen om de rest van de nier(functie) te sparen (sparende operatie; door de TSC-poli van het UMC Utrecht is hierover veel expertise opgedaan).

Als zich toch een zeer ernstige bloeding voordoet dan kan acute verwijdering van de nier de enige mogelijkheid zijn. Dit is een uiterst redmiddel omdat meestal beide nieren aangedaan zijn.

Regelmatig controleren van de nieren is dus erg belangrijk.

Zie ook:

Lespakket nierdialyse

AMC

Embolisatie, een nieuwe behandeling van fibromen

De nieren

Controle van de nieren

Share
Vond je dit artikel nuttig
of heb je nog vragen?

Agenda

  • Geen gebeurtenissen